"ШЕСТ ПО ДЕСЕТ- РОЙ ГОДИНИ ПЕЕМ НИЙ ЗА ТЕБ РОДИНО"

  Не мога да стоя безучастен, когато настъпва 60-годишнината на хор "Планинарска песен",  един хор, който ми е на сърцето, който ми е дал много емоции и бих казал е най-добрият български самодеен хор.

Aз, обичайки пеенето и особено българските песни, вече знаех много от репертоарните песни на хор "Планинарска песен", но не знаех, че те са авторски.

Докато една случайна среща с истинския хор на  хижа "Алеко" в неприветливата последна августовска неделя на 1997 година, не ме омая с излъчването си и ме направи  хорист в същия хор. И така  изява след изява, турне след турне, година след година се нижеха удоволствията, прекарани в този  прекрасен  колектив,  създаден  от  маестро   филип Аврамов  и продължeн от маестро Христо Тонев, маестро Продан Проданов, маестро  Иван Христов, маестро Кирил Ламбов и сега маестро Румен Райчев със силния акомпанимент на Лили Мирчева, та до 60-годшшния юбилей  - април 2019 г.

Но искам да се върна на въпросната неделя на '97 година, когото се честваше по  традиция Денят на организирания  туризъм  в България  и имате защо да е студена, дъждовна, дори снеговита и необичайно мрачна Витошката природа.Само преди два месеца бяхме изпратили завинаги родения и закърмен отвсякъде с природата, създателят и творецът на хор "Планинарска песен"- големият Филип Аврамов.  Дори и природата страдаше.

За Филип, каквото и да се каже, каквото и да се напише, все ще бъде малко. Искам  само да уточня, че от всички български песни, които се въртят из световния ефир, на първо място са песните с композитор маестро Филип.

Затова аз ползвам случая лично да му благодаря за Неговото дело и дано той разбере за това. Искам също така да благодаря на всички певици и певци, с крито сме пяли и пеем заедно, дори и на ония, които злословят по мой адрес.

Благодаря Ви, че Ви има, че пеете и популяризирате родните  планинарски песни, че поддържате българския дух.

Желая Ви дълголетие  с песен на уста и

'Родна песен нас на век ни свързва'

инж.Калин Балкански -
председател на хора


Хор "Планинарска песен" - София © 2017 - All Rights Reserved